Werken op afspraak bij de dienst OMGEVING (Cel Ruimtelijke ordening)
Onze dienst biedt 5 producten aan waarvoor u een afspraak kan maken:
1. Stedenbouw: informatie bouwen, verbouwen, verkavelen en kappen van bomen
2. Stedenbouw: bouwovertreding
3. Stedenbouw: inzage in een dossier of openbaar onderzoek
4. Stedenbouw: hulp dienst Omgeving bij indienen aanvraag via Omgevingsloket.
5. Stedenbouw: uittreksel plannen- en vergunningenregister
Voor het afhalen van de gele affiches en het afhalen/binnenbrengen van de attesten einde werken/begin werken kan u terecht aan de snelbalie. De attesten kan je ook steeds opvragen/binnenbrengen via omgeving@boom.be of rechtstreeks via het omgevingsloket.
Hierbij geven we je wat informatie per product en wat je hiervoor juist moet doen en hoe je hiervoor best contact opneemt:
1° informatie bouwen, verbouwen, verkavelen en kappen van bomen:
Een project bespreken?
Je dient bij het maken van de afspraak de volgende zaken aan te leveren:
a. Het adres van het pand of de kadastrale nummer van de grond.
b. Een duidelijke en concrete opsomming van alle vragen die je wenst te stellen. Hoe concreter de vragen en toelichting zijn, hoe exacter een advies kan besproken worden.
c. Om een vlotte eerste screening mogelijk te maken vragen wij je minstens 5 werkdagen op voorhand de volgende zaken per e-mail over te maken met vermelding van het onderwerp en de datum met tijdstip van afspraak:
1. Fotos van de straat- en tuinzijden zodat de bestaande omgeving van het pand of de grond kan worden ingeschat
2. Een uitgewerkte schets/ontwerp met een duidelijke weergave van de bestaande én van de nieuwe, gewenste toestand. Duid hierop de belangrijkste afmetingen aan, net als andere info zoals materialen e.d.
3. relevante gegevens van bouwdiepte, bouwbreedte en bouwhoogte, afstand perceelsgrenzen, bruto- en netto-oppervlakte van het (gewenste) pand, eventuele geplande wijzigingen aan het pand, …
4. Een volumestudie, waarbij de aansluitingen met aanpalende panden een belangrijk element vormen.
5. Eventuele simulatiebeelden
Voor dit product dien je de dienst Omgeving tijdens de openingsuren telefonisch te contacteren op het nummer 03/888 18 50 of via e-mail omgeving@boom.be. Per e- mail kan je reeds de nodige info over vraag en/of afspraak meegeven. Afspraken worden afhankelijk van de complexiteit van uw project belegd met deskundigen, experts of het diensthoofd. De dienst Omgeving is telefonisch bereikbaar elke voormiddag op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9u en 12u en op dinsdagavond van 16u tot 19u.
d. Heb je al een concreet uitgewerkt ontwerp en wil je zeker weten of dit haalbaar is, alvorens de vergunning in te dienen? Je kan dit ontwerp insturen bij de dienst Omgeving: omgeving@boom.be. De omgevingsambtenaren komen twee keer per maand samen en bekijken deze ontwerpen. Op die manier heb je binnen de twee weken een advies. Je vraagt dan geen afspraak, maar een advies op uw ontwerp. Bij een vraag tot advies vragen wij ook minimum volgende informatie:
1. Fotos van de straat- en tuinzijden zodat de bestaande omgeving van het pand of de grond kan worden ingeschat
2. Een uitgewerkte schets/ontwerp met een duidelijke weergave van de bestaande én van de nieuwe, gewenste toestand. Duid hierop de belangrijkste afmetingen aan, net als andere info zoals materialen e.d.
3. relevante gegevens van bouwdiepte, bouwbreedte en bouwhoogte, afstand perceelsgrenzen, bruto- en netto-oppervlakte van het (gewenste) pand, eventuele geplande wijzigingen aan het pand, …
4. Een volumestudie, waarbij de aansluitingen met aanpalende panden een belangrijk element vormen.
5. Eventuele simulatiebeelden
e. Heeft u een algemene vraag, stel ze dan per e-mail en wij bekijken hoe we jou het beste verder kunnen helpen.
2° bouwovertreding
Bouwmisdrijven zijn strafbare inbreuken op de reglementering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Het gaat over reglementeringen die voortvloeien uit voorschriften van onder andere stedenbouwkundige- en verkavelingsvergunningen, omgevingsvergunningen, bijzondere plannen van aanleg en ruimtelijke uitvoeringsplannen.
Bouwovertreding melden
Je kan als inwoner van de gemeente Boom een vermoedelijke bouwovertreding melden aan de dienst Omgeving via e-mail op omgeving@boom.be
Je levert de volgende zaken aan:
1° Het adres van het pand of de kadastrale nummer van de grond.
2° Duidelijke fotos zodat de bouwovertreding kan worden aangetoond.
3° Een duidelijke en concrete opsomming van alle vragen die je wenst te stellen.
Als je deze zaken hebt aangeleverd, kan je ineens de vraag stellen voor een afspraak hieromtrent, indien je dit wenst. Je kan ook telefonisch een afspraak maken om dit te bespreken, na aanleveren van de bovenvermelde documentatie.
De dienst Omgeving controleert of de wet- en regelgeving over ruimtelijke ordening op dat bepaald perceel al dan niet wordt nageleefd. Als het om werken met een bouw- of regularisatievergunning gaat, komt de dienst omgeving tijdens de werken langs. De dienst controleert dan of de werken gebeurden volgens de bepalingen in de verleende vergunning.
Let op: een bouwovertreding verjaart na 5 jaar. De gemeente kan dan niet meer optreden. Je kan u nog wel burgerlijke partij stellen tot 30 jaar na de overtreding.
Voor dit product dien je de dienst Omgeving tijdens de openingsuren telefonisch te contacteren op het nummer 03/888 18 50 of via e-mail omgeving@boom.be. Per e-mail kan je reeds de nodige info over vraag en/of afspraak meegeven. Afspraken worden afhankelijk van de complexiteit van uw project belegd met deskundigen, experts of het diensthoofd. De dienst Omgeving is telefonisch bereikbaar elke voormiddag op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9u en 12u en op dinsdagavond van 16u tot 19u.
Wat als een bouwovertreding wordt vaststeld?
De dienst maakt dan een proces-verbaal op en bezorgt het aan het parket en aan de eigenaar. De gemeente spoort de eigenaar aan om zich in regel te stellen met de regelgeving. Het parket beslist over de verdere afwikkeling. Als melder krijg je geen informatie over de vaststellingen en het proces-verbaal.
Wat als je hinder ondervindt door de werken?
Als je hinder ondervindt, kan u een verzoeningsprocedure opstarten bij de vrederechter van uw woonplaats (www.juridat.be). Deze procedure is gratis. Bovendien vermijdt u een dure en tijdrovende procedure.
Wat als je schade heeft door de werken?
Meld schade onmiddellijk aan uw verzekering. Uw verzekering stuurt een deskundige ter plaatse. De gemeente kan hier niet in optreden.
3° inzage in een dossier of openbaar onderzoek
Het is interessant om een oud bouwdossier in te kijken wanneer je van plan bent om een pand te kopen, te verkopen of te verbouwen. Zo kan je te weten komen wat de laatst vergunde toestand is.
Je dient telefonisch of per e-mail een afspraak te maken om een bouwdossier in te kijken.
Je mag het bouwdossier na afspraak inkijken op het gemeentehuis. Dit valt onder de toepassing van openbaarheid van bestuur. Op de plannen is het intellectueel recht van de ontwerper van toepassing. Een kopie is slechts mogelijk na voorlegging van de schriftelijke toestemming van de architect of van zijn nabestaanden, tenzij je eigenaar van het gebouw bent. Als eigenaar dien je de notariële akte als bewijs voor te leggen.
Let op, niet van elk pand is steeds een bouwdossier. In sommige gevallen zitten de dossiers voorlopig ook in het Rijksarchief en zullen wij u voor een inzage/opvraging naar daar doorverwijzen. Ook is een bouwdossier geen postinterventiedossier of een plan met aanduiding van rioleringsleidingen of elektriciteitsleidingen zoals velen hopen.
Wat meebrengen?
Gelieve bij het maken van jouw afspraak het volgende bij de hand te houden:
1° Het adres van het pand of de kadastrale nummer van de grond.
2° Het dossiernummer indien het een lopend dossier betreft
3° Indien je een kopie wenst:
- ofwel de schriftelijke toestemming van de architect
- ofwel de notariële akte
Voor een openbaar onderzoek:
Als burger kan je tijdens een openbaar onderzoek een specifiek dossier, project, … komen inkijken. Een openbaar onderzoek wordt gehouden om de bevolking in te lichten en na te gaan of er mensen bezwaren hebben. Op https://www.boom.be/openbare-onderzoeken kan je ook beperkte informatie bekijken over deze aanvraag (enkel voor gewone procedures, niet bij artikel 83). Om het dossier in te kijken, moet u een afspraak maken via omgeving@boom.be of na telefonische afspraak via 03/880 18 50.
4° Hulp dienst Omgeving bij indienen aanvraag via Omgevingsloket.
De omgevingsvergunning verenigt en vervangt de vroegere stedenbouwkundige (bouw) vergunning en milieuvergunning. Zowel voor zuiver stedenbouwkundige, zuiver milieutechnische als gemengde projecten moet je nu een omgevingsvergunning aanvragen.
Volledig digitaal
Sinds 1 januari 2018 verloopt de behandeling van de dossiers volledig digitaal. Alle aanvragen tot omgevingsvergunning moeten digitaal worden ingediend via www.omgevingsloket.be. Je doet dit best zelf. Als je via een medewerker van de dienst een dossier wenst in te dienen betaalt u hiervoor een meerkost die afhankelijk is van de aard van uw aanvraag. Heb je hulp nodig? Maak dan een afspraak met dienst Omgeving en het dossier wordt dan samen bekeken en indien mogelijk ter plekke ingevoerd.
Het snelinvoerloket behandelt projecten waarbij een architect niet verplicht is, behalve voor functiewijzigingen.
Via onderstaande brochure vindt u alle info omtrent bouwen met een architect (link naar brochure).
Je dient de volgende zaken mee te brengen bij het indienen van de aanvraag tot omgevingsvergunning
1° Het volledige dossier: de formulieren en de samenstelling volgens de juiste procedure en aanstiplijsten
2° De identiteitskaart van de aanvragers van de vergunning en het eventuele ondernemingsnummer van het bedrijf die de vergunning aanvraagt. En vergeet zeker ook je pincode niet!
Je vindt de juiste bepalingen met betrekking tot deze wetgeving en richtlijnen op de website van het Departement Omgeving:
- Link Omgevingsloket: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be
- Link Indienen Omgevingsloket: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/een-project-aanvragen
- Regel- en wetgeving ruimtelijke ordening : https://omgeving.vlaanderen.be/
Uitzonderingen:
Soms mag je je dossier nog wel analoog indienen:
• Voor handelingen waarbij de medewerking van de architect niet verplicht is
• Voor Ingedeelde Inrichtingen of Activiteiten (IIOA) van klasse 3
• Voor bijstellingen van verkavelingen waar kavelgrenzen niet wijzigen
Algemeen raden wij wel aan om digitaal in te dienen, dit is voor uzelf ook gemakkelijker op te volgen.
Vrijstellingen en meldingen
Sommige werken zijn vrijgesteld van vergunning, anderen kunnen gerealiseerd worden na het indienen van een melding.
Om het dossier samen in te dienen, moet u een afspraak maken via omgeving@boom.be of na telefonische afspraak via 03/880 18 50.
5° uittreksel plannen- en vergunningenregister
Je kan dit uittreksel aanvragen via het E-loket: stedenbouwkundige inlichtingen en uittreksel https://www.boom.be/eloket/formulier/6/stedenbouwkundige-inlichtingen-en-uittreksel
of via e-mail op omgeving@boom.be.
U dient het adres van het pand of de kadastrale nummers van de percelen hierbij aan te leveren.