Bij omgeving kan je voor verschillende zaken een afspraak maken via omgeving@boom.be.
Dit voor het inkijken van een openbaar onderzoek, vragen over een perceel of pand in het kader van een verkoop, vragen over voorschriften, vragen over een vergunningsplicht, een dossier indienen, hulp daarbij en nog zo veel meer.
Voor het afhalen van de gele affiches en het afhalen/binnenbrengen van de attesten einde werken/begin werken kan u terecht aan de snelbalie. De attesten kan je ook steeds opvragen/binnenbrengen via omgeving@boom.be of rechtstreeks via het omgevingsloket.
Hierbij geven we je wat informatie waarvoor je bij onze dienst terecht kan en wat je hiervoor juist moet doen en hoe je hiervoor best contact opneemt:
Informatie bouwen, verbouwen, verkavelen en kappen van bomen:
Een klein project bespreken?
Je dient bij het maken van de afspraak de volgende zaken aan te leveren:
a. Het adres van het pand of de kadastrale nummer van de grond.
b. Een duidelijke en concrete opsomming van alle vragen die je wenst te stellen. Hoe concreter de vragen en toelichting zijn, hoe exacter een advies kan besproken worden.
c. Om een vlotte eerste screening mogelijk te maken vragen wij je minstens 5 werkdagen op voorhand de volgende zaken per e-mail over te maken met vermelding van het onderwerp en de datum met tijdstip van afspraak:
1. Fotos van de straat- en tuinzijden zodat de bestaande omgeving van het pand of de grond kan worden ingeschat
2. Een uitgewerkte schets/ontwerp met een duidelijke weergave van de bestaande én van de nieuwe, gewenste toestand. Duid hierop de belangrijkste afmetingen aan, net als andere info zoals materialen e.d.
3. relevante gegevens van bouwdiepte, bouwbreedte en bouwhoogte, afstand perceelsgrenzen, bruto- en netto-oppervlakte van het (gewenste) pand, eventuele geplande wijzigingen aan het pand, …
4. Een volumestudie, waarbij de aansluitingen met aanpalende panden een belangrijk element vormen.
5. Eventuele simulatiebeelden
Bezorg dit via e-mail aan omgeving@boom.be zo kan je reeds de nodige info over vraag en/of afspraak meegeven. Afspraken worden afhankelijk van de complexiteit van uw project belegd met deskundigen, experts of het diensthoofd.
Een groter project bespreken?
Bezorg ook bovenvermelde gegevens en je aanpak.
Voor een grootschaliger project wordt eerst de visie binnen de dienst en het bestuur bekeken en op basis daarvan gaan we met jou in gesprek. Als de visie nog niet geheel duidelijk is, gaan wij ruimtelijke kwaliteiten en krijtlijnen uitzetten waarmee we jou als ontwikkelaar zullen vragen aan de slag te gaan.
Reken erop dat er een 'voortraject' nodig is om een tot een gedragen en vergunbaar project te komen.
Tip: neem een stedenbouwkundig bureau onder de arm en niet alleen een architect. Zij gaan de ruimtelijke context mee bekijken en iets inpasbaar zoeken op de plek.
Bouwovertreding
Bouwovertreding melden
Je kan als inwoner van de gemeente Boom een vermoedelijke bouwovertreding melden aan de dienst Omgeving via e-mail op omgeving@boom.be
Je levert de volgende zaken aan:
1° Het adres van het pand of de kadastrale nummer van de grond.
2° Duidelijke fotos zodat de bouwovertreding kan worden aangetoond.
3° Een duidelijke en concrete opsomming van alle vragen die je wenst te stellen.
Als je deze zaken hebt aangeleverd, kan je ineens de vraag stellen voor een afspraak hieromtrent, indien je dit wenst.
De dienst Omgeving werkt samen met de 'intergemeentelijke samenwerking van Igean' en controleert of de wet- en regelgeving over ruimtelijke ordening op dat bepaald perceel al dan niet wordt nageleefd. Binnen de prioriteiten van het beleidsplan handhaving wordt bekeken welke stappen kunnen worden ondernomen.
Let op: een bouwovertreding verjaart na 5 jaar. De gemeente kan dan niet meer optreden. Je kan u nog wel burgerlijke partij stellen tot 30 jaar na de overtreding.
Wat als een bouwovertreding wordt vastgesteld?
Igean maakt dan een proces-verbaal op en bezorgt het aan het parket en aan de eigenaar. De gemeente spoort de eigenaar aan om zich in regel te stellen met de regelgeving. Het parket beslist over de verdere afwikkeling. Als melder krijg je geen informatie over de vaststellingen en het proces-verbaal.
Wat als je hinder ondervindt door de werken?
Als je hinder ondervindt, kan u een verzoeningsprocedure opstarten bij de vrederechter van uw woonplaats (www.juridat.be). Deze procedure is gratis. Bovendien vermijdt u een dure en tijdrovende procedure.
Wat als je schade heeft door de werken?
Meld schade onmiddellijk aan uw verzekering. Uw verzekering stuurt een deskundige ter plaatse. De gemeente kan hier niet in optreden.
Inzage in een openbaar onderzoek
Als burger kan je tijdens een openbaar onderzoek een specifiek dossier, project, … komen inkijken. Een openbaar onderzoek wordt gehouden om de bevolking in te lichten en na te gaan of er mensen bezwaren hebben. Op https://www.boom.be/openbare-onderzoeken kan je ook beperkte informatie bekijken over deze aanvraag. Om het dossier in te kijken, moet u een afspraak maken via omgeving@boom.be .