Wat?
Wanneer je een perceel grond of een gebouw wil verkopen, moet je een aantal verplichtingen naleven. Zo ben je als verkoper verplicht om heel wat vastgoedinformatie te verschaffen aan de (kandidaat) koper.
Deze vastgoedinformatie bestaat uit een uittreksel uit het plannen- en vergunningenregister en bijkomende informatie over milieu en natuur, milieuvergunningen, huisvesting, grond- en pandenbeleid en economie, bescherming onroerend erfgoed, erfdienstbaarheden van openbaar nut en gemeentelijke belastingen en heffingen.
Deze verplichting geldt zowel voor particulieren als voor notarissen of vastgoedmakelaars. Deze informatie is dus van belang voor het verlijden van aktes en de informatieplicht met betrekking tot publiciteit.
Overeenkomstig artikel 6.2.2, 4° van de VCRO wordt de schending van de informatieplicht, zoals vermeld in de artikels 5.2.1 tot en met 5.2.6 van de VCRO een stedenbouwkundige inbreuk genoemd.
Het uittreksel mag op het moment van de verkoop niet ouder zijn dan één jaar.
Volledig en geautomatiseerd digitaal systeem
Het lokaal bestuur Boom schakelt vanaf 1 maart 2021 over op een volledig geautomatiseerd en digitaal systeem om vastgoedinformatie op te vragen. Vanaf 1 maart 2021 kunnen aanvragen tot het bekomen van vastgoedinfo enkel nog via dit digitale systeem worden aangevraagd.
Om met het nieuwe systeem aan de slag te kunnen gaan, moet je je éénmalig registreren.
Aanvraag vastgoedinformatie
Eens jouw registratie bevestigd is, kan je online onbeperkt vastgoedinformatie opvragen voor één of meerdere percelen in Boom. Je kan percelen aanduiden op een kaart, via ingave van een adres of via ingave van perceelgegevens via https://geoitgis.geo-it.be/notarisbrief/form.html?niscode=11005
Registratie
Pas na een succesvolle registratie kan je effectief aanvragen voor vastgoedinformatie indienen.
Registratie voor vastgoedkantoren en notarissen
De dienst ruimtelijke ordening behandelt vervolgens je aanvraag. Van zodra de registratie rond is, krijg je hiervan bericht per e-mail. Na een succesvolle registratie kan je met je geregistreerde emailadres vastgoedinformatie opvragen.
Tarief en betaling
De retributie voor het bekomen van vastgoedinformatie is vastgesteld op € 100,00 per aangevraagd kadastraal perceel.
Na het indienen van de aanvraag, krijg je via mail een betalingsverzoek.
De betaling van deze retributie zal ook online voldaan dienen te worden. Pas na betaling ontvang je de vastgoedinfo en de bijhorende factuur (waaraan voldaan is) via het door jou geregistreerde e-mailadres.
Aandachtspunten
Het is niet omdat er in de bezorgde vastgoedinformatie geen stedenbouwkundige overtredingen worden meegedeeld, dat er geen zijn. Deze niet-gekende, maar toch bestaande, inbreuken zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar.
Vastgoedinformatie is een momentopname, is louter informatief en heeft dus niet dezelfde (juridische) waarde als een omgevingsvergunning of een stedenbouwkundig attest. Het kan niet leiden tot een vrijstelling van een vergunningsaanvraag.
Het lokaal bestuur Boom levert geen bodemattesten af. Een bodemattest wordt uitgereikt door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Meer uitleg over het aanvragen van dit bodemattest kan je vinden op de website van OVAM: https://www.ovam.be/bodemattest